Thérier-Delferrier tornaven a guanyar en terra, deixant palesa la duresa dels Alpine en terra.

Sisena prova en el calendari del campionat del món de ral·lis, el 21è Ral·li Acròpolis finalitzava dilluns 28 de maig de 1973 a Atenes, ciutat des de la que el dimecres 23 de maig es celebrava la cerimònia de sortida als peus de l'Acròpolis que li donava nom a la prova. El ral·li comptava amb 103 equips inscrits dels que 83 es van presentar al parc tancat per tal d'afrontar el recorregut composat per 47 especials cronometrades de 556,35 km de distància dels que 130 es corresponien sobre asfalt i els restants sobre terra que només 11 equips van aconseguir completar.

Molt murri, Aaltonen-Turvey es feien amb la segona plaça.

La primera etapa, amb sortida des d'Atenes a les 5 de la tarda sota una calor sofocant, discurria per la part continental grega fins arribar a Lagonissi havent fet prèviament dues neutralitzacions de dues hores cadascuna a mode de reagrupament a Kalabaka i Volos.

Jean-Luc Thérier i Christian Delferrier feien bons els pronòstics dipositats sobre els Alpine A-110 1800 i marcant els dos primers escratxs de manera consecutiva, començaven a cimentar un liderat ferm. La reacció dels BMW no es va fer esperar, i l'alemany Achim Warmbold acompanyat del francès Jean Todt aconseguien marcar el millor registre en la tercera especial cronometrada. Com si d'una sèrie es tractès, els pilots francesos d'Alpine aconseguien el millor registre en la quarta i cinquena cronometrada mentre que els de BMW ho feien en la sisena. Malhauradament pels pilots del constructor bavarès, el seu 2002 es va envirollar en la setena cronometrada anant a parar les rodes motrius del seu cotxe en un fossar del que ja no el varen poder treure enregistrant-se així la baixa de la parella germano-francesa.

Per llavors ja s'havien vist obligats a abandonar els pilots campions de França Bernard Darniche i Alain Mahé; el girondí afligit per un atac de ciàtica només posar els peus a Grècia, no va poder entrenar la prova i va sortir a competir-la per veure en quin estat es trobava. Al cap de dues cronometrades després el dolor era insoportable i Bernard Darniche era conduit urgentment cap a Paris. Pràcticament en el mateix moment s'enregistrava una baixa en el si de l'equip BMW, els suecs Björn Waldegård i Hans Thorszelius que debutaven amb la marca alemanya, veien com a la tercera especial cronometrada la junta de culata del seu 2002 16V es trencava i els pilots quedaven fora de competició. Aquesta baixa unida a la que poc després vindria de la mà d'Achim Warmbold i Jean Todt, deixava a l'equip BMW pràcticament inèdit a la cita grega, on s'esperava i molt de l'equip de Munic.

Jean-Pierre Nicolas i Michel Vial punxaven una roda del seu Alpine A110 1800 en la setena prova cronometrada, cedint el segon lloc que per llavors ocupaven al FIAT 124 Abarth d'Alcide Paganelli i Ninni Russo, cotxe que si bé la duresa de la prova grega no era la del Marroc, se li havia millorat força tot el sistema de suspensions per evitar el mal paper fet a la ronda anterior del mundial. Més entrada però en la primera etapa, la parella transalpina patia una sortida de pista a conseqüència de la qual trencaven la caixa de direcció del seu 124 Abarth i aquests es veien obligats a abandonar.

Els austríacs Günther Janger i Harald Gottlieb es trobaven fent un ral·li més que digne amb el seu Volkswagen 1303 S de Grup 2, demostrant un cop més ser la revelació del campionat, fins que en la vuitena especial cronometrada els pilots es veien apartats de la competició en patir una sortida de pista. Els seus companys d'equip suecs Harry Källström i Claes Billstam abandonaven dues especials més tard en trencar l'alternador del seu cotxe, deixant pràcticament sol al front de l'equip a la parella britànica formada per Tony Fall i Mike Wood llurs bons cronos els situaven provisionalment en posicions de podi.

Els suecs de FIAT Håkan Lindberg i Arne Hertz, pilot guanyador de l'edició prèvia del ral·li grec, tenien un bon ensurt quan canviant una roda punxada en el seu 124 Abarth, el gat es trencava i el cotxe queia d'una manera tan brusca que les suspensions posteriors quedaven seriament malmeses, el que els feia perdre tota esperança de revalidar la victòria que el pilot de FIAT havia aconseguit la temporada anterior dins el marc del Campionat Internacional de Marques, precursor del Mundial de Ral·lis.

La duresa de la prova es seguia cobrant més i més víctimes i ben entrada la primera etapa arribava l'hora dels suecs Ove Andersson i Gunnar Häggbom quan el motor del seu Toyota Celica, millorat en relació a l'anterior participació mundialista registrada a Portugal, es trencava. Tanmateix els herois locals Tassos Livieratos, popularment conegut com Sciroco, i el seu copilot Miltos Andriopoulos es veien apartats de la competició en trencar la caixa de canvis del seu Alpine A110 1600.

Per davant Jean-Luc Thérier i Christian Delferrier semblaven trobar una harmonia perfecta entre velocitat i cuida de la mecànica i amb 9 escratxs consecutius als que cal afegir els 4 aconseguits en les primeres cronometrades i dos més després que vindrien després d'un breu parantesis, deixaven a la parella francesa amb un còmode avantatge al capdavant de la general provisional. No es podia dir el mateix dels seus companys Jean-Pierre Nicolas i Michel Vial, els quals després de recuperar la segona plaça, els francesos la tornaven a cedir en patir un problema amb el cable del seu embragatge deixant la lluita pel segon calaix del podi en mans del FIAT de Rauno Aaltonen i Robin Turvey i el Volkswagen de Tony Fall i Mike Wood.

Reparat l'Alpine a la neutralització-reagrupament de Volos, Jean-Pierre Nicolas i Michel Vial van començar a recuperar temps a marxes forçades i amb quatre escratxs absoluts els pilots d'Alpine arribaven a la neutralització de Lagonissi en quarta posició provisional a mig minut del VW 1303 S de Tony Fall i Mike Wood que tancaven les posicions de podi per darrera de Rauno Aaltonen i Robin Turvey.

Jean-Luc Thérier i Christian Delferrier es trobaven per llavors amb la cara menys amable de la fortuna, quan els pilots tenien un incident similar al que patia Håakan Lindberg i Arne Hertz. Els pilots que estaven canviant una roda punxada al seu cotxe, veien com el seu gat es trencava i l'Alpine quedava rodes amunt. Després d'un esforç extenuant, que va acabar amb el pilot desmaiat i el seu copilot tirant-li aigua per reanimar-lo, Jean-Luc Thérier va acabar pilotant els darrers quilòmetres de l'etapa amb el cap fora del compartiment de l'Alpine.

Després de descansar unes 12 hores a Lagonissi, els pilots que restaven en actiu es disposaven a afrontar la segona etapa, la qual es celebrava pel Peloponès conduint de nou a la caravana del ral·li a Atenes. Entre els participants es temia especialment per la seva duresa el bucle nord del recorregut, com dona fe l'abandonament sonat de Tony Fall i Mike Wood registrat en la cinquena especial cronometrada de la segona etapa en trencar-se l'arbre de lleves del seu VW 1303 S. Amb els homes de Volkswagen fora de cursa, Rauno Aaltonen i Robin Turvey lliuraven una interessant lluita amb Jean-Pierre Nicolas i Michel Vial per la segona posició, mentre que Jean-Luc Thérier i Christian Delferrier amb 6 escratxs de 17 possibles mantenien el seu coixí de temps al capdavant de la taula general.

En finalitzar el recorregut, semblava que Jean-Pierre Nicolas i Michel Vial havien aconseguit superar els homes de FIAT, donant així un fantàstic doblet per a la marca de Dieppe, però el pilot finlandès de FIAT tenia guardat un as a la màniga. I es que en un gest molt murri Rauno Aaltonen havia detectat amb anterioritat que un comisari havia anotat dos minuts de més en el seu carnet de ruta, pel que la distància vers Jean-Pierre Nicolas i Michel Vial semblava inferior. En completar el recorregut els homes de FIAT van solicitar una revisió dels temps i en poder-se comprovar l'error, la segona plaça retornava en mans de la parella finlandeso-britànica.

Jean-Luc Thérier aconseguia així, ara acompanyat del belga Christian Delferrier, la seva segona victòria de la temporada, quarta per Alpine en la temporada, en completar el recorregut en un temps total de 7 hores 37 minuts i 58 segons, 7 minuts i 1 segon per davant de Rauno Aaltonen i Robin Turvey i 7 minuts i 58 segons per davant dels seus companys Jean-Pierre Nicolas i Michel Vial que tancaven el podi.

A Nicolas-Vial se'ls hi va escapar el doblet per ben poc.

Amb quatre de sis victòries possibles en el campionat i un tercer lloc aconseguit a Suècia, el progrès d'Alpine en el mundial era l'enveja de la competència. FIAT que tot just aconseguia el seu primer podi del campionat, es postulava com l'alternativa al constructor francès si bé amb la meitat de punts que els homes de Dieppe. Citroën, que sumava sis punts més gràcies al sisè lloc dels austríacs Richard Bochnicek i Sepp-Dieter Kernmeyer es mantenia dins el podi provisional.

Constructor
Punts

Alpine

92

FIAT

46

Citroën

33

Harry Källström i Claes Andersson guanyaven per primera vegada un event WRC.

El divendres 28 de maig de 1976 finalitzava a Atenes, concretament a peus del monument que li donava nom, el 23è Ral·li Acropolis. Esdeveniment que era la cinquena cita en el calendari del campionat del món de l'especialitat, que amb un recorregut composat per 716,00 km cronometrats al llarg de 51 proves especials, era tota una prova per a les mecàniques així com pels pilots. El ral·li que s’iniciava a la mateixa capital grega el dilluns 24 de maig amb els 136 equips inscrits baixant per la pertinent rampa de sortida, només era completat per 34 formacions, el que suposava un 25% d’ells.

Amb un equip privat, Tassos Livieratos "Siroco" i Miltos Andriopoulos repetien podi tres anys després.

El diumenge previ a la sortida pròpiament dita del ral·li, es celebrava una pròleg mixta de 13 km per tal de determinar l’ordre de sortida en la primera etapa. En ella els Lancia Stratos HF de Björn Waldegård i Hans Thorszelius, així com dels seus companys Raffaele Pinto i Arnaldo Bernacchini eren els dos equips més ràpids per davant del Toyota Celica d’Ove Andersson i Claes Billstam, mentre que el tercer Lancia, confiat en mans de Mauro Pregliasco i Angelo Garzoglio eren quarts per davant de l’Alpine A310 de Jean Ragnotti i Jacques Jaubert.

L’endemà dilluns al matí arrancava la primera etapa del ral·li, la qual tenia en el seu programa un total de 32 proves especials cronometrades d’una corda total competitiva de 477 km, una distància que servia per portar als intrèpids participants des d’Atenes fins a Kalambaka, als peus del Monestir de Meteora, des d’on els que quedessin en actiu retornarien fins a la capital grega. 

Els Lancia Stratos de Björn Waldegård i Hans Thorszelius així com de Raffaele Pinto i Giovanni Bernacchini portaven la iniciativa en els primers trams, seguits de ben a prop pels Toyota de Hannu Mikkola i Jean Todt així com d’Ove Andersson i Claes Billstam.

Malauradament el duel seria efímer, doncs en el transcurs de la quarta prova especial Ove Andersson i Claes Billstam, trencaven un palier del seu Celica i no podien seguir en competició, i just després arribava el torn dels seus companys d'equip, el finlandés Hannu Mikkola i el francés Jean Todt, que amb una averia en la bomba de benzina del seu Corolla també hagueren d'abandonar en l’enllaç cap al cinquè tram.

Amb la baixa dels Toyota, Jean Ragnotti i Jacques Jaubert ascendien fins a la tercera plaça amb el seu Alpine A310, però tot fent camí cap a Kalambaka, una punxada els feia perdre de l’ordre de 2 minuts a la parella francesa, amb el què els 3 Lancia Stratos HF presents a l’edició passaven a copar les posicions de podi amb Björn Waldegård i Hans Thorszelius en el primer lloc per 1 minut de marge amb Raffaele Pinto i Arnaldo Bernacchini i per 5 minuts de coixí amb Mauro Pregliasco i Angelo Garzoglio. 

La pluja es va començar a precipitar sobre el territori, convertint les pistes en autèntics fangars que obligaven als organitzadors a buscar vies alternatives, o fins i tot a cancel·lar algunes de les cronometrades programades. Quan tot semblava anar de cara per a l’estructura transalpina, els cotxes italians van començar a caure un a un. Primer va ser el torn dels suecs Björn Waldegård i Hans Thorszelius qui arran d'una sortida de pista en l’onzena prova especial, trencaven una conducció d'oli i es quedaven sense pressió del tan necessari lubricant. Malgrat continuar en pista, la demora amb la que van arribar al següent control horari els hi va suposar l'exclusió. Sense moure’ns de l’onzena prova especial, els italians Raffaelle Pinto i Arnaldo Bernacchini, trencaven un eix de la transmissió, i com els seus caps de files, també es veien obligats a abandonar.

Mauro Pregliasco i Angelo Garzoglio es quedaven sols defensant els interessos de la marca torinesa, però aquests amb 4 victòries de tram en el seu haver, arribaven al reagrupament de Kalambaka ocupant la primera posició per una mica més de 2 minuts i mig de marge amb Jean Ragnotti i Jacques Jaubert, mentre que Harry Källström i Claes-Göran Andersson eren tercers a bord del seu Datsun Violet 160J a uns 4 minuts dels líders. En terra de ningú, afligits pels problemes de frenada, els locals Tassos Livieratos “Siroco” i Miltos Andriopoulos eren quarts a 7 minuts dels líders, mentre que Rob Neyret i Yveline Vanoni lluitaven per la cinquena posició amb Shekhar Mehta i Henry Liddon a 1 quart d’hora dels primers classificats.

A Kalambaka hi arribaven fins a 58 equips participants, els quals després de restar-hi neutralitzats per unes 3 hores, afrontaven a partir de mitjanit un bucle amb sortida i arribada a la mateixa població que es trobava situada als peus del turó que estava coronat pel Monestir de Meteora. 

Els líders, Mauro Pregliasco i Angelo Garzoglio, abandonaven el parc tancat sota una pluja incessant, peròels italians no anirien massa més enllà, quan en patir una avaria irreparable en la caixa de canvis en la primera prova especial del bucle, també es veien en l'obligació d'abandonar la competició. En conseqüència, Jean Ragnotti i Jacques Jaubert, que havien llogat a fàbrica amb el suport de la tabacalera francesa Gitanes un A310, passaven a comandar la classificació.

Amb un ritme superior al dels seus rivals sobre les pistes enfangades, la dupla francesa començava a obrir progressivament les distàncies amb els seus perseguidors, si bé aquest increment del gap es veia atenuat en quan els organitzadors anulaven fins a 4 proves especials en empitjorar les condicions d’aquestes.

Arribava un nou dia i amb l'alba, la pluja cessava, moment en el què els participants abandonaven Kalambaka per retornar cap a Atenes, mitjançant 9 proves especials. Sota els raigs solars, la pista s’assecava i amb 7 millors temps dels 9 possibles, els líders Jean Ragnotti i Jacques Jaubert eixamplaven distàncies en la seva preuada posició per tal d’entrar al parc tancat de la capital grega, punt i final de la primera etapa, amb un marge de 4 minuts i 6 segons amb Harry Källström i Claes-Göran Andersson. “Siroco” i Miltos Andriopoulos eren tercers a 8 minuts i 51 segons dels líders, precedint a la seva vegada en 12 minuts i 25 segons el Datsun de Shekhar Mehta i Henry Liddon. Qui amb la baixa de Rob Neyret i Yveline Vanoni per avaria en la caixa de velocitats en el seu Alpine A110, gaudien de gairebé 15 minuts de marge amb els cinquens classificats, els grecs Iórgos Moschous i Dimitris Arvanitakis.

La segona etapa del ral·li s’iniciava després d’un merescut descans de pràcticament un dia, és a dir el dimecres al vespre, per mitjançant 19 proves especials programades, viatjar cap a l’Olimp i retornar per segona vegada cap a la capital nacional, on l’edició trobaria el seu punt final a peus del monument que li donava el nom. En total l’escull suposava els últims 240 km competitius de l’itinerari i aquests es caracteritzaven per un clima típicament grec, és a dir, sol i calor, deixant les pistes com s'esperaven, plenes de pols i pedres. 

Jean Ragnotti i Jacques Jaubert punxaven una roda en la segona prova especial de la segona etapa i en concedir uns 4 minuts amb Harry Källström i Claes-Göran Andersson, el lideratge dels francesos quedava reduït a només una desena de segons vers els suecs. Ràpidament però els líders tornaven a posar segons de per mig amb els seus rivals, més quan els suecs cometien una errada de navegació i concedien un parell de minuts en l’incident.

Quan tot semblava estar de cara pels pilots de l’Alpine A310, en el tram de Zemeron, l’avenir de Jean Ragnotti i Jacques Jaubert patia un gir de 180º i la victòria se n’anava en orris. Un triangle de suspensió es trencava i en quedar clavada la roda a sota del cotxe dels francesos, aquests es veien abocats a l’abandonament.

Aquest contra temps deixava al capdavant el Datsun Violet 160J de Harry Källström i Claes-Göran Andersson per uns 2 minuts de marge amb “Siroco” i Miltos Andriopoulos, mentre que el dels seus companys d'equip, el pilotat per Shekhar Mehta i Henry Liddon, passava a ocupar la darrera posició de podi. 

El marge no era massa ampli davant de qualsevol eventual incidència, motiu pel qual els líders suecs optaven per mantenir un ritme elevat a fi i efecte d’eixamplar distàncies amb els seus rivals grecs. Harry Källström i Claes-Göran Andersson s’imposaven en 13 de les 15 proves especials que restaven per celebrar-se, i es que si bé els pilots corrien sota l'estructura de l'importador grec de la marca nipona, els cotxes eren els oficials de la marca i havien estat enviats des del Japó, explicant-se així la seva resistència i duresa. 

Harry Källström i Claes-Göran Andersson, així com Datsun, aconseguien a Grècia la seva primera victòria mundial en completar el ral·li amb un temps de 8 hores 43 minuts i 14 segons. El que suposava un avantatge final de 5 minuts i 24 segons vers l'Alpine A110 1800 privat dels grecs Tassos Livieratos, popularment conegut com Siroco, i Miltos Andriopoulos, que d'aquesta manera repetien el podi aconseguit en l'anterior edició. Shekhar Mehta i Henry Liddon, amb el segon dels Datsun Violet 160J oficials, completaven el podi grec a 26 minuts i 39 segons dels seus companys d'equip.

Shekhtar Mehta i Henry Liddon finalitzaven en tercera posició amb el segon dels Datsun oficials.

Per a Datsun la victòria de l’Acròpolis li suposava sumar uns valuosos 20 punts que catapultaven la marca japonesa fins a la tercera posició provisional del campionat de marques amb un total de 30 punts. Per la seva banda, Opel afegia 8 punts en el seu comptador gràcies al cinquè lloc dels austríacs Klaus Russling i Manfred Essig, els quals deixaven a banda el seu habitual Porsche per competir a bord d’un Opel Ascona ex-oficial; un resultat que feia reconsiderar als responsables de Lancia la seva absència prevista al Marroc o Finlàndia.

Constructor
Punts

Lancia

50

Opel

42

Datsun

30

Especificacions tècniques
Motor

2 cilindres rotatius de 2616 centímetres cúbics.

Potència

300 CV a 8200 rpm

Canvi

Manual de 5 velocitats

Transmissió

Propulsió

Longitud

4250 mm

Amplada 1770 mm
Alçada 1260 mm
Distància entre eixos 2420 mm
Pes mínim 990 kg

 

El dilluns 28 de maig de 1984 s'iniciava el 31è Ral·li Acròpolis, i amb ell el Mazda RX7, en configuració de Grup B, feia el seu debut oficial al mundial de ral·lis de la mà d'Achim Warmbold, qui tanmateix exercia de director de l'equip, i Michele Petit i dels suecs Ingvar Carlsson i Benny Melander. El cotxe estava equipat amb el motor atmosfèric de major capacitat en el mundial, i en ser rotatori, feia una entrega de la potència més progressiva, el que castigava molt menys els pneumàtics que no pas altres vehicles de propulsió. Sobre el paper era un cotxe amb un balanç natural molt bo, però el diferencial es va convertir en el seu principal mal de cap en la ronda helènica, els primers perdien mitja hora per aquesta averia i completaven el ral·li en novena posició a gairebé hora i mitja dels guanyadors, mentre que els segons es veien obligats a abandonar per aquest problema.

Fins al RAC Rally, que tancava la temporada, no tornarien a correr els Mazda RX7 com a vehicles oficials de marca en el campionat, on la situació no milloraria gens ni mica vers la ronda de debut. Amb un programa igualment reduït per a 1985, on Mazda només estaria a la sortida del Ral·li de Suècia, Acròpolis i RAC Rally, i sense l'arribada del pressupost que permetés la tan necessària tracció integral, la situació no va millorar massa, si bé Ingvar Carlsson i Benny Melander aconseguirien una plaça de podi al Ral·li Acròpolis 1985, pel que després del 41è RAC Rally, el projecte entraria en via morta per passar a centrar-se en el desenvolupament d'un Mazda 323 Grup A.